Kotojärven kartanon alue

"Korkealla rantatörmällä Kotojärven pohjoisrannalla, taustanaan metsän peittämä vuori, sijaitsee Kotojärven Kartano. Maatila, joka meidän päivinämme täysin ansaitsee herraskartano-nimityksen." *

Vuodesta 1892...

Pornaisissa, Kotojärven välkehtivän järven rannalla, kohoaa komea Kotojärven kartano. Kaunis kartanorakennus on seisonut ylväästi paikallaan jo vuodesta 1892. Kartano on viime vuosikymmeninä kohotettu arvoiseensa asemaan hyvällä huolenpidolla ja sen arvokasta historiaa vaalien. Kartano on tänä päivänä yksityisomistuksessa eikä päärakennus ole avoinna vierailijoille, mutta sen ympärille on rakennettu monipuolinen vierailijoita ihastuttava matkailukohde. Alueen sijainti sekä Helsingin että Porvoon läheisyydessä tekee siitä oivallisen kohteen alueen muustakin tarjonnasta kiinnostuneille. 

Kotojärven rantoja myötäilevä erittäin kaunis ja hyvin pidetty Kotojärvi Golf perustettiin kartanon maille vuonna 1997. Sen järven muotoa myötäilevät kentät mahdollistavat mielenkiintoiset ja vaihtelevat peliympäristöt monen tasoisille pelaajille. Kotojärvi Golfin yhteydessä toimii myös ravintola- ja kahvilapalveluita.

Kartanon vanhassa ja erittäin kauniissa pihapiirissä on useita rakennuksia, joista löytyvät tilat tarjoavat mahdollisuuksia erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Wanhan ajan henkeen kunnostetut majoitustilat antavat yösijan uniikista majapaikasta haaveileville. 

Alueella sijaitseva Maatalousmuseo johdattaa kävijänsä ajassa taaksepäin kohti mennettein vuosikymmenien maatilan elämää. Pienessä museossa kävijä voi tutustua kartanon historiasta ja toiminnasta kerättyyn kiinnostavaan esineistöön. Museo on avoinna sopimuksen mukaan.

Alueelta löydät kesäsesonkina myös ravintola- sekä kahvilapalvelut. Lähialue tarjoaa runsaasti ulkoilumahdollisuuksia mm. pyöräilyreittejä, luonto- ja kuntopolkuja sekä uimarantoja.


* Lähde: Suomen kartanot ja suurtilat, SKS:n kirjapaino, 1939